Umjetnik

Životopis

Izložbe

Galerija

Iz kritike

Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umjetnik
Životopismjetnik


Ivica Vlašić rođen je u 1954. u Varešu. Od 1960.god. živi u Livnu. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, te diplomira 1976. kada slijedi studijsko putovanje u Pariz. Kao stipendist Poljske vlade 1981.god. specijalizira slikarstvo u Varšavi. Sudjeluje u likovnim kolonijama u Primoštenu, Slavonskom Brodu, Đurđevcu, Daruvaru, Splitu, Monopoliju, Mostaru, Zagrebu...


Od 2004.god. predsjednik je Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, a od 2006.god. Udruge likovnih umjetnika Livna.
Za svoj stvaralački rad primio je brojne nagrade i priznanja, te zahvalnice za sudjelovanje u humanitarnim donacijama za Republiku Hrvatsku i BiH. Između ostalog, reprodukcija slike "Samostan Gorica - Livno" nalazi se na razglednici izdavača Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske - Zagreb, 1995.
Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" u Zagrebu 1996. Godine 1997. uvršten je u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju kao "Aetas aurea hrvatske grafike" sa svoje dvije grafike: "Pogled na Kamešnicu" i "Primošten". Od 1976. do 2000. radi kao profesor livanjske Gimnazije predajući povijest likovnih umjetnosti. 1998.god. otvara privatnu galeriju ART VLAŠIĆ u P.T.C. "Forum" - Livno i vodi školu slikanja. Ostvario je preko 40 samostalnih i 150 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Autor je preko 1000 portreta i organizator mnogobrojnih izložbi i slikarskih kolonija. Živi i radi u Glavicama, Livno.


"Njegovo je slikarstvo jasno u izričaju, efektno u stilizaciji, razložna kadriranja i neobvezna komponiranja. Lako otkriva bitno i još ga lakše vizualizira, i to tako da ga reducira na njihovu oblikovnu suštinu; sve sa svrhom da mu izričaj bude čitak... U kolorističkoj "popuni" tih crtežom obrubljenih oblika koristi svoj fini osjećaj za tonske varijacije i igru svjetla..." (A.Filipić)


"...Nadahnut ponajvećim zavičajnim motivima... iz njegova kamenja, raslinja, valovlja izviru mitske protege." (D.Horvatić)


"...klasičnog koncepta, silnog poštivanja slike i slikarstva...i spontanog, zavidnog tehničkog znanja i nadasve umjetničke iskrenosti...sjajnog osjećaja za boju i razložne organizacije plohe kojima ne nedostaje nota poetskog...izbjegava šablonska rješenja; ne odustaje od potpune dorađenosti..." (S.Špoljarić)


"...Smirena i, tek kadšto, jedva nešto življa paleta sve objedinjuje nekom puninom i prožimlje idiličnim, lirskim ugođajem. Sve je u stanovitom produhovljenom realizmu..." (fra V.Karačić)

 

 

 

 

 

 
© Art Galerija Vlasic 2002