..
 
 

Umjetnik

ivotopis

Izlobe

Galerija

Iz kritike

Kontakt

 

 

 

 

 

Umjetnik

 

Umjetnik

Katalog samostalne izlobe. DARUVAR,
OSIJEK, PO
EGA
(1997, 1998)

... Kad poredimo Vlaievo i Wyethovo djelo (iako je upliv ovdje iskljuen), opamo kod jednog i drugog minuciozno vjeran prikaz (odijela, trave i uope prirode). Ali postoje i znatne razlike. Kod Wyethea, kojii u prikaz prirode unosi i ljudski lik, osjemo da mu slika izraava krhkost, prolaznost i ugroenost ovjekova ivota. Nasuprot tome, dobar dio slika naeg slikara, koji prirodu prikazuje bez ljudskih likova, kao da iskljuuje bilo kakav osobni karakter, bilo to subjektivnog. Slikar jednostavno nastoji ostvariti uvjerljiv odraz stvarnosti koji se pred njim nalazi; njegovo umijee na tim slikama umijee je zrcala!

... No ovaj umjetnik ima i znatan broj drugih slika u
kojima on unosi sliku i svoje osjea
aje. Njive i livade u ljetnom bogatstvu ili prekrivene snijegom s vrbama i drugim stablma, kamena zdanja s tragovima ovjekova djelovanja, ive
i mirne povrsine, primorski i panonski predjeli, sve nam to govori o njegovu divljenju pred ljepotom. Dovoljo je u tu svrhu navesti njegove slike "Primo
tena". Na njima kao da je ostvarena kristalna ljepota kamenih zgrada u pozadini, osebujnih stabala sprijeda i mirnih voda izmedu njih. Umjetnikovo divljenje osjetimo i na njegovim prikazima konja.

Na "Konjima u kasu" oigledno je umjetnikovo divljenje snazi i golemoj energiji zbijenoj u krupnim tijelima tih ivotinja. Na drugima (npr. na slici "Opstanak") umjetnik istie njihovu lakou i eleganciju. Vidi se da slikar slavi snagu i ljepotu zivota.

Vlaieva izraajnost (a ne samo virtuoznost) osjeti se kad slika masline. One se ine toliko individualnima kao da se ne radi o stablima nego o ljudima, o ivim staricama, na kojima je ivot ispisao svoje zapise. Na slian nain osjetimo dah i miris poznatih domaih stvari: starih drvenih klijeti, oronulih zidova ili ak i metalnih vrata.

Pred slikarom rodjenim 1954. godine, stoji - nadamo se - jo dugi niz godina stvaranja pa moemo oekivati brojna iznenadjenja.

Dr. Fra Ignacije Gavran

 

 

 
Art Galerija Vlasic 2002