i okolina

Tušnica je planina i mjesto u istočnom dijelu župe. Najviši vrh iznosi 1697 m. Tušnica je bogata nalazištima mrkog ugljena koji se crpi u rudniku otvorenom 1888. godine. Proizvodnja 1998. g. iznosila je 37.500 tona.

7. svibnja 1992. god. od zrakoplovstva jugoslavenske vojske raketirani su odašiljač (postavljen prije početka XIV zimskih Olimpijskih igara 1984. g. u Sarajevu) i smještajni objekti za tehničare. U napadu su sudjelovala tri zrakoplova, od kojih je jedan ispalio dvije rakete koje su uništile objekte.

Poduzeće "Rudnici ugljena Tušnica" bilo je treće po veličini u općini Livno s 350 zaposlenih. U sklopu rudnika je i površinski kop u Livanjskom polju, čije se zalihe lignita procjenjuju na nekoliko desetaka milijuna tona. Trenutačno u njemu radi oko 50 djelatnika. Danas se ugljen iz Tušnice isporučuje "Termoelektrani ćatići" u Kaknju.

Tušnica je omiljeno izletište planinarskih klubova i agencija za organiziranje avanturističkih putovanja, prije svega onih iz Dalmacije. S vrha planine pruža se fantastičan pogled prema planinama: Kamešnici (Konj 1854 m), Cincaru (2006 m), Troglavu (1913 m); čvrsnici (2228 m), Vranu (2074 m), Biokovu (sv. Jure, 1762 m), zatim: Buškom jezeru, Livanjskom polju, kao i mjestima u Dalmaciji i Bosni i Hercegovini.

Početkom 1943. godine u Tušnici je boravio ugledni hrvatski književnik Vladimir Nazor (1877.-1948.). U svom je dnevniku tih dana zabilježio:

"...Zavirio sam u rudnik. Dobar kameni ugalj... U ovom kraju zemlja nam još nudi lignit, bitumen, sumpor, boksit, pa i gvozdenu rudaču... Što sve leži zapušteno i neiskorišćeno u dubljinama našeg naroda! Baš kao i blago u rudniku Tušnici! (4. i 8. II 1943.)"

S obližnje Orlovače (835-866 m nadmorske visine) i 100 m visinske razlike pružaju se idealni uvjeti za ljubitelje paraglidinga. Sa sjedištem u Sturbi djeluje sportski klub "Krila Livna".

Info:

 

Mandečko jezero

Ispod zapadnih obronaka Tušnice nalazi se jezero Mandek (Val). U ljetnim mjesecima omiljeno je kupalište obližnjeg stanovništva. U njemu ima pastrve, drlje i klena.

Poveznice:
Izlet na Tušnicu
Planinarski forum

Tušnica iz zraka
Mandek - Panorama

___________________________
Fotografija: Tušnica i Mandečko jezero, 2002.